Mic dictionar despre pietre semi pretioase (C2)

Citrin
 
Inca din Evul Mediu prin arderea ametistului s-a obtinut citrinul. Usureaza digestia, functionarea sanatoasa a ficatului, pancreasului; piatra se de descaracin apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Gemeni. 

Culoare Citrin
Galben, galben-brun, galben-lamaie, galben-portocaliu.


Coral
 
Descoperit in situri arheologice, datand din 10 000 i. Hr., coralul era apreciat in Egiptul Antic si cunoscut triburilor celtice. Chiar denumirea sa ar putea sa fie de origine celtica. Ascute mintea, vindeca ochii, utilizat in tratamentul aparatului urinar; piatra se descarca in apa rece, apoi se reincaraca pentru scurt timp la soare. Protejeaza nativii din Scorpion. 

Culoare Coral
Rosu (morro), roz (coral-momo din Taiwan -roz somon); rar alb, albastrui, negru, roz-alb (coral patat de la 200 m), argintiu sidefos (mult-pretuitul coral piele-de-inger).


Cordierit
 
Vikingii foloseau cordieritul in navigatie, cu care, datorita pleocroismului sau puternic, puteau localiza soarele chiar si pe cerul innorat. Piatra ajuta la depasirea inhibitiilor si complexelor personale, mareste spiritul de independenta, imaginatia, intuitia, creativitatea, spiritul de responsabilitate, stimuleaza iertarea, memoria, simtul umorului. Piatra este recomandata zodiilor: Taur, Balanta, Sagetator. 

Culoare Cordierit
Albasrtu, verde-albastru, cenusiu, purpuriu, gri-brun.

Cricosol
 
A fost mentionat pentru prima oara de Teofrast (372 - 287 i. Hr). Ajuta la prevenirea ulceratiilor, inlatura spasmele; piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Protejeaza nativii din Gemeni. 

Culoare Cricosol
Verde-albastrui pana la albastru; verde-smarald, albastru-turcoaz.

Crisoberil
 
In trecut crisoberilul era considerat beril si montat ca atare in bijuterii. Varietatea cimofan era apreciata in mod deosebit. Puternice efecte calmante, varietatile galbene utilizate la tratarea crampelor stomacale; piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru putin timp la soare. Apara nativii din Gemeni. 

Culoare Crisoberil
Incolor, galben, galben-auriu, verde, brun.

Crisopraz
 
In Antichiate grcii si romanii confectionau brose, bratari, coliere si inele cu crisopraz, iar mai tarziu a fost utilizat pentru decorarea interiorului bisericilor si catedralelor. Ca talisman, se considera ca-l apara pe purtator de deochi, de blesteme si de invidie. Calmeaza inima, opreste hemoragiile; piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Sagetator, Scorpion (egipteni). 

Culoare Crisopraz
Verde-smarald, albastru-verzui, verde-mar.

Cristal de stanca
 
Cunoscut inca din Mezolitic, cristalul de stanca era vandut de romani sub numele de gheata pietrificata. Teofrast il denumea kristalllos, iar Pliniu il mentioneaza si el. Denumirea de "cuart" a fost data de Agricola (1529). Civilizatiile rasaritene considerau cuartul o piatra a rabdarii si perfectiunii, iar in Tibet era folosit ca leac in tratarea ranilor. Sferele confectionate din cristal de stanca erau folosite in vrajitorie. Se credea ca bautul din pahare de cristal de stanca previne durerile de dinti. Pentru budisti este unul dntre cele sapte lucruri de nepretuit. Revitalizeaza organismul, neutralizeaza radiatiile, utilizat in tratarea afectiunilor stomacului si inimii; descarcati piatra in apa, apoi o reincarcati pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Capricorn. 

Culoare Cristal de stanca
Incolor, cateodata alb-laptos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A.P. Cehov - "Chirurgie"

semnificatia cartilor de tarot