Mic dictionar despre pietre semi pretioase (C-1)

Calcedonie
 
Utilizata in Preistorie pentru confectionarea unei largi varietati de unelte, iar mai tarziu ca gema, calcedonia a fost colorata inca din Antichitate. Se credea ca detine caliati afrodiziace, facand barbatii atragatori pentru femei, si ca il apara pe purtator de manie si de melancolie. Ca proprietati tamaduitoare, calcedonia opreste hemoragiile si este folosita in tratamentul tulburarilor legate de menopauza, boli ale gatului; descarcati piatra in apa curgatoare, apoi reincaracati pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Capricorn. 

Culoare Calcedonie
Alba, gri, albastu-gri; rar alte culori.

Calcit
 
In Antichitate, onixul de marmura era foarte raspandit in Egipt, Asiria, Babilon, Roma si servea ca materie prima pentru mozaicuri, sculpturi si pentru interioare de palate. Din cauza clivajului perfect al calcitului, gemele fatetate sunt foarte rare. Ca proprietati tamaduitoare, calcitul tonifica inima si trateaza afectiunile neulorogice. 

Culoare Calcit
Incolor, alb, galben, maro, rosu, albastru, verde, negru; deseori cu benzi (onix).

Carneol (cornalina)
 
Carmeolulneste exporat de peste 2000 de ani, pentru confectionarea sigiliilor, bijuteriilor si obiectelor decorative. Se credea ca apara oamenii de certuri, de dureri de dinti si boli psihice, calmeaza nervii si aduce fericirea. Opreste hemoragiile, scade febra, stimuleaza glandele sexuale, intareste inima, revitalizeaza; piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Berbec, Rac (astrologii medievali). 

Culoare Carneol (cornalina)
Rosu-inchis, portocaliu-rosu, rosu-brun. 


Charoit

Charoitul, o pitra pretioasa noua, este folosit pentru confectionarea obiectelor ornamentale de pe la sfarsitul anilor '50. Ajuta la echilibrarea emotionala Reduce frica Ajuta la intelegerea noilor perspective Charoitul deschide inima,aduce inspiratie, mareste claritatea mentala, serviabilitatea, ajuta la vindecare, la dezintozicare (dezalcoolizare). Piatra este recomandata pentru zodiile: Scorpion, Sagetator, Pesti. 

Culoare Charoit
Purpuriu deschis pana la inchis, uneori albastru-purpuriu.



Chiastolit
 
Descrise in 1798, cristalele specifice de chiastolit,in forma de cruce, au devenit in mod firesc alegerea preferata pentru amulete. 

Culoare Chiastolit
Cenusiu, brun.

Chihlimbar (ambra)
 
Au fost descoperite amulete si siraguri de margele din chihlimbar ce dateaza din Paleolitic. Foarte pretuita de grecii antici, se credea ca ambra ii apara de reumatism pe cei care o poarta, iar sub forma de pulbere amestecata cu ulei sau apa putea vindeca o serie de boli. Utilizat in tratarea unor afectiuni ale ochilor, urechilor, dintilor, plamanilor, stomacului, vezicii urinare; piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt tmp la soare.Protejeaza nativii din Leu. 

Culoare Chihlimbar (ambra)
Galben ca mierea, portocaliu, galben-alb, rosu-hiacint; rar albastru, verzui, negru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A.P. Cehov - "Chirurgie"

semnificatia cartilor de tarot