Mic dictionar despre pietre semi pretioase (S2-T)

Smithsonit
 

Descris in 1832, smithsonitul este important ca piatra pretioasa exclusiv pentru colectionari. 

Culoare Smithsonit
Alb, cenusiu, galben, verde-albastru, rosu, portocaliu-rosiu, verde, albastru, rar incolor.

Sodalit
 
Descris in 1807, se considera ca sodalitul limpezeste mintea, pregatind-o pentru cunoasterea intiutiva si - prin urmare - pentru gandirea profunda. Are culoarea cerului noptii. Calmeaza emotiile, scade tensiunea arteriala. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Protezeza nativii din zodia Fecioara. 

Culoare Sodalit
Incolor, albastru, verde; rareori roz-pal (hackmanit).

Spinel
 
Toate pietrele pretioase rosii se chemau initial carbunculi, inclusiv spinelul, care si-a primit denumirea mult mai tarziu. Intotdeauna popular si prezent in multe bijuterii vechi, spinelul a fost confundat cu rubinul, de mentionat fiind bijuteriile coroanei britanice. Este folosit pentru efectele tamaduitoare in fluidizarea circulatiei sanguine, este utilizat in tratarea anemiei si a depresiilor. Piatra se descarca vreme indelungata in apa curgatoare, apoi se incarca imediat la soare. 

Culoare Spinel
Incolor, galben, verde, albastrurosu, purpuriu, roz; de asemenea brun si negru (ceylonit si pleonast).

Spodumen
 
Gema relativ ieftina, Spodumenul a fost descris in 1902. Este cunoscut pentru ca favorizeaza armonia simturilor si alunga emotiile negative. Piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Taur. 

Culoare Spodumen
Galben-alb, galben, galben-verde, verde(hiddenit), purpuriu, roz (kunzit), cenusiu, incolor; rar albastru, multicolor.

Staurolit
 
Cristalele macrate de staurolit erau folosite in Evul Mediu ca talismane pentru protejarea pelerinilor. 

Culoare Staurolit
Brun-inchis, rosu-brun, negru-brun; rar albastru inchis (lusakit).

Sugilit
Descoperit in 1944, sugilitul este folosit ca piatra pretioasa doar in ultimele decenii. Favorizeaza gandirea pozitiva si este folosit in tratarea bolilor hepatice si a vezicii biliare. Piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. 

Culoare Sugilit
Albastru-purpuriu, rosu-purpuriu, maro-galbiu, verziu.

Tanzanit
 
Cunoscut in Tanzania de multe vreme, astazi este una dintre cele mai raspandite pietre pretioase. A fost decris pentru prima oara in 1967 de prospectorul indian Manuel de Souza, care initial si-a inchipuit ca a descoperit un depozit de safire. Mai tarziu a fost descris ca o varietate de zoisir de catre Societatea Gemologica Germana. Tanzaniul a devenit celebru gratie unui colier cu cinci fete fatetate, de o calitate exceptionala, ce ii apartine lui Elisabeth Taylor. Tanzanitul intareste inima si este folosit in bolile psihice. Piatra se descarca in apa  calduta, apoi se reincarca pentru acurt timp la soare. Apara nativii din zodia Sagetator. 

Culoare Tanzanit
Albastru, verde-albastru, albastru-purpuriu, brun, rar galben, incolor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A.P. Cehov - "Chirurgie"

semnificatia cartilor de tarot