Mic dictionar despre pietre semi pretioase (C3-D)

Cromdiopsid
Cromdiopsidul este utilizat de putin timp ca piatra pretioasa, dr a devenit foarte popular. 

Culoare Cromdiopsid
Verde-smarald.

Cuart cu incluziuni
 
O piatra pretioasa tamaduitoare universala, aventurinul, era foarte populara in China Antica, unde purta denumirea de "piatra imparatului" (Yu). Ca talisman, asigura fericirea, linistea, prospetimea si o minte sanatoasa. Ascute mintea; piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Rac. 

Culoare Cuart cu incluziuni
Violet deschis pana la inchis, rosu-violet.
Cuart fumuriu
Cuartul fumuriu este utilizat de multe vreme in bijuterii, adesea pentru inele barbatesti si pentru confectionarea unor obiecte ornamentale. Piatra inlatura durerile si starile de depresiesi este folosit in tratarea tulburarilor nervoase; piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru putin timp la soare. Apara nativii din Capricorn. 

Culoare Cuart fumuriu
Brun-descis, gri-brunbrun, negru-brun; varietatea neagra se numeste morion.

Cuart roz
Cuartul roz este folosit ca piatra pretioasa din cele mai vechi timpuri. Inlatura starile depresive, intareste inima;mareste fidelitatea, calmeaza iesirile temperamentale, echilibreaza la nivel emotional si sexual. Piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Taur,Berbec, Taur, Gemeni, Fecioara, Balanta 

Culoare Cuart roz
Roz deschis, roz, roz - rosu.

Cuarturi chatoiante
Datorita culorii si luciului specific, cuarturile chatoiante au primit acest nume in 1876. Fermierii si taranii le folosea ca talismane. Ochiul de tigru a fost foarte apreciat in secolul al XIX-lea, combinat chiar cu diamante, in unele bijuterii. Pretul sau a scazut dramatic dupa descoperirea uriaselor depozite din Africa de Sud. Cuartul chatoiante imbunatateste vederea, calmeaza astmul; piatra se descartca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Scorpion. 

Culoare Cuarturi chatoiante
Galben-auriu, brun-auriu (ochi de tigru, ochi de tigru cu hematit), albastru-verde, albastru-cenusiu (ochi de soim), rosu-brun (ochi de taur), alb, cenusiu, verzui (ochi de pisica).

Danburit
 
Danburitul a fost descoperit in Dambury (Connecticut, SUA)in 1839. 
Culoare Danburit
Incolor, galben ca vinul, gri, brun, roz.

Diamant
 
Primele diamante au ajuns in Europa in secolul VI - V i.Hr. Muzeul de Istorie Naturala din Londra detine o sculptura greaca din bronz, cu diamante brute din acea epoca. Mai tarziu, diamantul a fost mentionat de Pliniu  cel Batran (23-79 d.HR.). Pana in secoulu la VIII-lea, majoritatea diamantelor, inclusiv cele faimoase, proveneau din India. Mai tarziu, in 1714, au fost descoperite diamante in Brazilia, iar apoi in Africa de Sud. Diamantele sunt inconjurate de numeroase legende, care le atribuie puteri miraculoase. Considerate intotdeauna simbol al bogatiei, se regasesc in majoritatea bijuteriilor de coroana, in marile tezaure si in colectiile muzeelor. Au efecte tamaduitoare pentru bolile aparatului urinar si in tratarea afectiunilor stomacului, intestinelor, epilepsiei, sindromului Meniere. Descarcati piatra in apa rece, apoi reincarcati-o pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Leu, Balanta, Rac, Berbec. 

Culoare Diamant
incolor, cenusiu, albastru, roz, verde, galben, portocaliu, lila, brun pana la negru; foarte rar rosu.

Diopsid
 
Descris in 1800, diopsidul este un constituent importanat al rocilor, fiind rareori folosit ca piatra pretioasa. 

Culoare Diopsid
Galben, verde pana la verde-smarald (cromdiopsid), verde-negru, cenusiu, incolor, alb, purpuriu, (violan), maro; rar albastru.

Dysten (cyanit)
 
Distenul de calitate a aparut de curand pe piata. 

Culoare Dysten (cyanit)
Alb,albastru, cenusiu, vede-albastru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A.P. Cehov - "Chirurgie"

semnificatia cartilor de tarot