Mic dictionar despre pietre semi pretioase (E-G)


Epidot
 
Desi a fost descris inca din 1801, epidotul este rar utilizat ca gema. Epidotul favorizeaza stabilitatea si armonia in plan sentimental. Este o piatra ideala pentru familiile in care sunt tensiuni frecvente. Amelioreaza efectele negative ale astmului bronsic si reumatismului. Protejeaza nativii din zodiile Rac (Cocos), Balanta, Varsator si Scorpion. 

Culoare Epidot
Verde-inchis, albastru-verde, galben-verde, rosu (piemontin). 
Euclaz
 
Descris in 1792, euclazul n-a fost folosit pana recent ca gema. 

Culoare Euclaz
Incolor, verziu, albastru.

Feldspati plagioclazi
 
Labradoitele sunt folosite de multa vreme pentru confectionarea obiectelor. Alti feldspati plagioclazi sunt utilizati de mai putin timp si ii intereseaza mai ales pe colectionari. Intareste inima (amazonit); folosit in tratarea afectiunilor genitale, a bolilor gatului (PIatra Lunii); piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru putin timp la soare. 

Culoare Feldspati plagioclazi
Incolor, cenusiu-alb, albastrui (Piatra Lunii, labradorit), verde, galben-auriu (Piatra Soarelui), rosiatic.

Feldspati potasici
 
Feldspatii potasici sunt constituenti foarte importanti ai rocilor. Initial, feldspatii potasici ingrasau solul ca produs de eroziune.Apreciat ca gema din vremea faraonilor egipteni (amulete din secolul al XIV i. Hr), amazonitul era pretuit in Orientul Mijlociu. Feldspatii potasici si-au castigat recent popularitatea in randul colectionarilor. Se spune ca adularul (varietate de ortoza) protejeaza subconstientul, contribuind la rafinarea si echilibrarea emotiilor. Intareste inima (amazonit), folosit in tratarea bolilor genitale si ale gatului (Piatra Lunii); piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Protejeaza nativii din Balanta. 

Culoare Feldspati potasici
Incolor (adular), galben, rosiatic (Piatra Soarelui), verde (amazonit), albastrui (Piatra Lunii).

Fenacit
 
Descris in 1833, fenacitul a fost foarte rar utilizat de bijutieri. 

Culoare Fenacit
Incolor, galben, roz, galben ca vinul, brun.

Fluorina
 
Fluorina era cunoscuta in Antichitate de greci si romani, care o foloseau pentru confectionarea vazelor si a altor recipiente. Varietatea Blue John era foarte populara in Anglia secolului al XIX-lea. Protezeaza nativii din  Pesti. 

Culoare Fluorina
Extrem de variabila; de cele mai multe ori verde, albastru-verde, purpuriu pana la purpuriu rosu, galben, rosu ca vinul, brun, portocaliu, alb, incolor; mai rar roz, albastru, negru; unele fluorine prezinta benzi de diferite culori.

Granat
 
Granatul este o piatra foarte apreciata. Bijuteriile din granat sunt cunoscute inca din vremea scitilor (secolele XV_ - XIV i.H.)Pliniu denumea toate pietrele rosii, inclusiv granatul, carbunculi. Piatra preferata era piropul, prelucrata adesea prin taiere in Boemia secolului al XVI-lea si utilizata impotriva vrajitorilor. Almandinul era denumit de Pliniu carbunculus alabandicus. Granatul era considerat capabil sa-l apere pe proprietar de dusmani, sa stimuleze imaginatia si sa ajute in dragoste. Revitalizeaza, regenereaza sangele, normalizeaza tensiunea arteriala, este utilizat in tratarea artritei, reumatismului, a tulburarailor mentale si pentru cresterrea potentei sexuale. Piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se incarca pentru scurt timp la soare. Apara nativii din Brebec (astrologi moderni), Leu (greci). 

Culoare Granat
Rosu (pirop), rosu-brun(spes-sartin, andradit), rosu-purpuriu (almandin, rhodolit), roz (rhodolit), verde (grossular, andadit, uvarovit), galben-verde (grossular), negru-brun, negru (melanit), incolor (grossular)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A.P. Cehov - "Chirurgie"

semnificatia cartilor de tarot