mic dictionar despre pietre semi pretioase (A-B)

Acvamarin
Una dintre cele mai cunoscute pietre pretioase, acvamarinul a fost deosebit de apreciat in Evul Mediu. Pe la 1300, din acvamarin au fost taiate primele lentile de ochelari. Potrivit astrologilor medievali, acvamarinul avea puterea de a calma marea, de a gira prietenia si dreptatea si de a alunga necazurile celor ce-l purtau. Pentru prima oara, in 1604, numele sau a fost utilizat de Boetius de Boodt. Adesea formeaza cristale de mari dimensiuni, cu propria lor denumire si istorie. Se considera ca Acvamarinul intareste inima si este utilizat pentru tratarea bolilor de plamani, piele, nervi; descarcati piatra in apa curgatoare, apoi o incarcati repetat in lumina soarelui. Apara nativii din varsator, Balanta (astrologi medievali).

Culoare Acvamarin
Albastru deschis pana la inchis (maxix), de asemenea verde - albastrui; culoarea poate pali la soare.

Agalmatolit
Cunoscut drept piatra pretioasa de catre egiptenii, grecii si chinezii antici, agalmatolitul este inca popular in China.



Agat
 
Uneltele din agat dateaza de peste 8000 de ani. Inca din Preistorie erau cunoscute agatele din India, de obicei cenusii, cenusii-albe si gri-albastrui, asociata curgerilor de lava bazaltica si produselor de eroziune din Podisul Deccan. Folosit de sciti si mentionat de Teofrast, agatul a fost cea mai cunoscuta piatra in Grecia si Roma Antica, unde era colorat, transformat in obiecte decorative si sculptat, in camee (celebra Gemma Augusteea de la Viena). Ca talisman, se considera ca agatul ii fereste pe oameni de otravuri, potoleste furtunile si chiar uraganele. Agatul apara nativii din Taur, fortifica organele sexuale, ascute vederea, inlatura durerile. Este folosit in tratarea epilepsiei si insomniei; piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

Culoare Agat
Intotdeauna multicolor; de obicei cenusiu, gri-albastrui, alb; adesea si alb-albastru, albastru, roz, alb-crem, rosiatic; rar verde-albastru, -brun, brun, galben-brun, portocaliu, cenusiu-negru; sunt cunoscute si agate verzi.


Alexandrit
Descoperit in Muntii Ural, in 1834, alexandritul este cea mai pretioasa varietate de crisoberil. Potrivit legendei, este smarald ziua si ametist purpuriu noaptea. Acest fenomen a fost denumit mai tarziu "efect alexandrit". Se credea ca piatra simbolizeaza viata si metamorfozele acesteea. Piatra are proprietati tamaduitoare de reglare in formarea sangelui, mentinere a elasticitatii venelor si arterelor; piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara in special nativii din Gemeni

Culoare Alexandrit
Verde-inchis pana la verde smarald (la lumina zilei)rosu-zmeriu, zmeriu (la lumina artificiala).

Ambligonit
Descris in 1817, ambligonitul a fost rareori folosit ca piatra pretioasa, si asta doar in perioada recenta.

Culoare Ambligonit
Incolor, alb, galben, cenusiu, albastru, verde, purpuriu-deschis, roz.

Ametist
Cea mai frumoasa dintre varietatile de cuart, ametistul era cunoscut de egiptenii antici, de etrusci si romani. Mici camee de ametist au fost realizate in China Antica. In vechime, simbol al dragostei carnale, in Europa Evului Mediu denumit "piatra episcopala", se credea ca-l fereste pe posesor de vraji. Potrivit credintei, cei care beau din cupe de ametist nu se imbatau. Ametistul intareste vointa, echilibreaza metabolismul si este folosit in tratarea nevralgiei si insomniei; piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara in special nativii din Capricorn si Berbec(babilonieni).

Culoare Ametist
Violet deschis pana la inchis, rosu-violet.

Andaluzit
Descris in 1798. Ajuta la imbunatatirea mobilitatii corporale. Culoare sa variaza de la galben spre maroniu inchis pana la verde intens, in functie de unghiul din care este privit.

Culoare Andaluzit
Cenusiu, rosu-cenusiu, brun, roz, purpuriu, albastru, rar verde (viridin).

Apatit

Descris formal in 1842, apatitul a fost deseori confundat cu alte minerale. Prezinta interes pentru colectionari. Apatitul are proprietati tamaduitore de intarire a sistemul osos, imunitar si stimulare pentru regenerarea celulelor si a tesuturilor. In plus, indeparteaza starile de indispozitie, de suparare.

Culoare Apatit
Incolor, galben-verde (piatra asparagus), galben, verde, albastru-verde, purpuriu, rosu, rosu-brun; uneori multicolor.

Aragonit
Cu structura sa in diverse benzi, usor de prelucrat, aragonitul omogen este folosit de multe vreme pentru confectionarea multor obiecte decorative. Nivelul ridicat de calciu face din acest cristal un remediu excelent pentru problemele oaselor, dintilor si pielii. Are un efect de calmare si intarire a tesuturilor. Protejeaza nativii din zodiile Gemeni (Maimuta), Balanta, Capricorn si Pesti.

Culoare Aragonit
Incolor, alb, galben, maro-verde, cenusiu-alb, roz, purpuriu deschis, albastrui, rosu, portocaliu.

Argint
Argintul, unul dintre cele mai vechi metale pretioase, a fost utilizat ca moneda din vremuri stravechi. Astazi este un element important, folosit in tehnica fotografica, electronica si medicina. Destul de rare in mormintele faraonilor, obiectele din argint au fost descoperite n mormintele caldeene (mileniul IV i. Hr). "Apei de argint" i se intrebuintau mari puteri tamaduitoare; mai tarziu s-au descoperit proprietatile sale bactericide. Argintul incetineste imbatranirea; calmeaza emotiile; inlatura starile depresive; Se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

Culoare Argint
Alb-argintiu, care isi pierde lustrul si se innegreste.

Aur
Aurul este cunoscut ca metal pretios din mileniul IV i. Hr. A fost pretuit de sumerieni, egipteni, azteci, incasi, populatia maya, greci si romani, care l-au folosit mai intai ca obiect de cult, iar apoi ca moneda. Monedele egiptenilor antici, fiecare cantarind 14 g, erau batute din aliaj de aur. Primele monede lidiene (sec. VII i. Hr.) erau facute dintr-un aliaj de aur-argint (73:27) si cantareau tot 14g, iar monedele aureus din Roma Antica aveau 4,5 - 8,2 g. Simbol al bogatiei si puterii aurului a ramas un standard monetar pana in zilele noastre. A inceput sa fie utilizat si in tehnologia moderna, mai ales in electronica si optica. Aurul incetineste procesul de imbatranire; alunga tristetea; se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

Culoare Aur
Galben-auriu, galben-alb.

Axinit
Descris inca din 1797, axinitul este foarte rar utilizat ca gema.

Culoare Axinit
brun, portocaliu galben (tinzenit), cenusiu, purpuriu, verde, albastru (magnezioaxinit).

Azurit Avanturin(piatra soarelui)
Descris in 1805, utilizat drept pigment, azuritul nu este decat rareori utilizat ca piatra pretioasa. Azuritul intareste memoria, vindeca ranile; piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Protejeza nativii din Pesti.

Culoare Azurit
Albastru-azuriu deschis pana la inchis, albastru-violaceu.

Avanturin(piatra soarelui)
  Piatra de culoare portocaliu, rosu-maroniu, cu reflexe rosietice date de hematit sau goethit fin diseminat. Piatra Soarelui este o piatra de polaritate, legand radiatia solara din miezul zilei de cea a stelelor din miez de noapte. Ajuta la conectarea la sursa interna de Lumina in timpul practicarii oricarei forme de meditatie. Are efect deosebit de benefic in zona plexului solar, pentru usurarea emotiilor supresate. Se poate plasa oriunde pe corp unde e necesar a se actiona cu puterile regeneratoare ale Soarelui.
Este o piatra foarte buna pentru meditatie. Ajuta la intarirea inimii si este folosita pentru tratarea bolilor genitale si ale gatului. Energizeaza si ajuta la eliminarea infectiilor si a balonarilor. Imbunatateste gandirea si ascute inteligenta.
Protejeaza nativii din zodiile: Balanta , Rac, Taur si Leu.


 
Benitoit
 
Benitoitul a fost descoperit in San Benuto Contry, California, in 1907.

Culoare Benitoit
Albastru, albastru-cenusiu, incolor.

Blenda
 
Blenda a fost descrisa in 1847 si prezinta interes doar pentru colectionari.

Culoare Blenda
Brun-deschis pana la inchis, galben, verde, negru, portocaliu, rar incolor.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A.P. Cehov - "Chirurgie"

semnificatia cartilor de tarot